Príma Autógáz Gázrendelés

Hogyan készül az autógáz?

Az autógáz, melyet sokszor LPG-nek, vagyis Liquefied Petroleum Gas-nak neveznek, a nevéből is következtethetően cseppfolyósított halmazállapotú gázok keveréke, melyeket a kőolaj finomítása, vagy a földgáz bányászása során melléktermékként állítanak elő. Az autógáz elsősorban propánt és butánt, illetve további adalékanyagokat tartalmaz.

A két gáz 'keverési aránya' lényeges, mivel ez az üzemanyag érzékeny a nyomás és hőmérséklet-változásra és annak érdekében, hogy a PB-gáz keverék (LPG) ugyanolyan hatékony legyen mind nyáron, mind pedig télen, a keverék összetételét évszakok szerint, kis mértékben változtatják. A téli verzióban kicsivel több a propán. A keverékhez (biztonsági okok miatt) egy szagosító anyagot, az etil merkaptánt keverik még hozzá. Ettől lesz az autógáznak jellegzetes szaga.

Az autógáz már környezeti hőmérsékleten is könnyen cseppfolyosítható: így jobban szállítható és kezelhetőbbé válik. Az autógáz kutakon speciális kútfej és egy külön csatlakozó szelep segítségével töltik bele a járművekbe, ahol a környezeti hőmérséklet függvényében 3-6 bar nyomáson tárolódik a speciális kialakítású autógáz tankban.

Érdekesség, hogy ha az autógáz cseppfolyós állapotában kerül a szabadba, akkor azonnal párologni kezd. Ennek során a térfogata kb. 230-szorosára nő, lehűl és a környezetétől hőt von el, azaz például érezhetően lehűti a töltőszelepet, esetenként a körülötte kicsapodó nedvességtartalom meg is fagyhat. Magyarországon többek között ezért nem tankolhatunk önkiszolgáló módon autógáz (LPG) üzemanyagot.

Az autógáz nem mérgező, szakszerű használat mellett nem veszélyes!

Propán és bután képlete


Üzemeltessen autógáz kutat

Rendelkezik megfelelő nagyságú és műszaki adottságú területtel, ami forgalmas helyen található? Szeretne új bevételi lehetőséget? Üzemeltessen autógázkutat!
Vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi űrlapon és kérje ajánlatunkat!