Príma Autógáz Gázrendelés

Autógáz – gázüzemű átalakítás

A magyarországi gázautózás műszaki megoldásában, beszerelési technológiájában elsősorban az olaszországi tapasztalatokat, berendezéseket használja fel, ami jelzi ezek megfelelő minőségét. Az alkatrészek minden esetben hatósági behozatali és gyártási engedélyekkel rendelkeznek, ami biztosítja a problémamentes, biztonságos átalakítást. Az átalakítás a motor, a karosszéria módosításával nem jár, csak az attól függetlenül működő egységek beépítését jelenti. A visszaalakítás ezen egységek károsodása nélkül végezhető el.

Az ún. autógáz szettek beszerelését csak és kizárólag a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet által engedélyezett szakszervizekben, megfelelően képzett autógáz szerelők végezhetik el. Ezért a szervíz kiválasztásakor győzödjön meg, hogy rendelkezése áll-e ez az engedély.

A beszerelésre kerülő autógázrendszer minden egyes elemére szigorú műszaki és biztonsági előírások vonatkoznak, melyek garantálják, hogy ezek az alkatrészek megfelelnek mind a magyarországi, mind pedig az Uniós előírásoknak. A hivatalos autógáz-szakszervizekben beszerelt autógázrendszer több biztonsági elemet is tartalmaz, mely egy esetleges baleset során megakadályoza, egyrészt a gáz szabadba kerülését, másrészt pedig a forró motor(térbe) jutását.
Balesetvédelmi szempontból a rendszer legkritikusabb eleme a gáztartály, hiszen ebben található koncentráltan az autógáz. Éppen ezért az autógáz tartályokat a gépjármű legvédettebb részén, a csomagtérben szokás elhelyezni. Anyaguk több miliméter vastag acél, ami a gyakrolatban azt jelenti, hogy egy esetleges ütközésnél jelentős alakváltozásra képes kiszakadás vagy robbanás nélkül. Az autógáz tartályra - szintén biztonsági szempontból - egy ún. többfunkciós multiszelep kerül felszerelésre, mely a tartályt 80%-os töltöttségi szintnél lehatárolja - azaz nem enged bele több gázt. A fennmaradó 20%-os részre a hőtágulás miatti térfogatnövekedés miatt van szükség.

Autógáz beszerelés

Jelmagyarázat:

  1. gázbetöltő nyílás
  2. autógáz tartály
  3. multiszelep
  4. nyomáscsökkentő
  5. szűrő
  6. befecskendező automatika
  7. gázüzem - benzinüzem váltókapcsoló
  8. elektronikus vezérlő rendszer

A lehetséges problémák megelőzése érdekében az autógáz tartályok nyomáspróbára kötelezettek: ennek határideje a gyártástól számított tizedik év. Az autógáz tartály érvényessége kihat az autó műszaki vizsga engedélyére is: a gépjármű csak addig kaphat engedélyt, amíg a tartály érvényessége le nem jár. Természetesen lehetőség van újabb nyomáspróbára, amivel további öt ével lehet meghosszabbítani a gáztartály hitelességét.

A Prímaenergia Zrt. - Magyarország legnagyobb PB-gáz forgalmazója - elkötelezett híve a PB-gáz, mint üzemanyag hazai autósokkal való megismertetésének és elterjesztésének. Ennek érdekében építette ki a ma már közel 200 autógáz kútból álló országos hálózatát, s bár a Prímaenergia a járművek átszerelésével konkrétan nem foglalkozik, kereskedelmi képviselő kollégáink hasznos információkkal állnak rendelkezésére.


Kapcsolódó jogszabályi hivatkozások:

● 51/2007. (V. 17.) GKM rendelet a gázüzemű munkagép gáz-üzemanyag ellátó berendezései beszerelésének, karbantartásának, javításának, a belső égésű motorral üzemelő munkagép gázüzeműre történő utólagos átalakításának műszaki-biztonsági követelményeiről

● 30/2006. (VI. 1.) GKM rendelet az autógáztartályok időszakos ellenőrzéséről

● 27/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autógáz töltőállomások építési munkáiról és építésügyi hatósági eljárásairól

● 26/2006. (V. 9.) BM-GKM együttes rendelet az utasbiztonsági ellenőrzést végzők felügyeletének és szakmai irányításának szabályairól

● Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság: Gázüzemű járművek és töltőállomások

A jogszabályok naprakész teljes szövege elolvasható a lenti címre kattintva a Complex Hatályos Jogszabályok Gyűjteményben.


Üzemeltessen autógáz kutat

Rendelkezik megfelelő nagyságú és műszaki adottságú területtel, ami forgalmas helyen található? Szeretne új bevételi lehetőséget? Üzemeltessen autógázkutat!
Vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi űrlapon és kérje ajánlatunkat!